A Rónatabakról

Apáti Béla / ügyvezető / Rónatabak Kft.

Professzionalitás és 20 év tapasztalat dohánytermékek és dohányzási kiegészítők értékesítésében

A Róna Dohányfeldolgozó Kft. felismerve a közvetlen disztribúcióban rejlő lehetőségeket, 2001-ben megalapította a Rónatabak Dohányforgalmazó Kft-t.

A Róna név és termékek a magyar dohánypiac meghatározó elemei 1993 óta. A Róna termékek mögött egy olyan hazai cégcsoport áll, amely valójában két, egymástól függetlenül, de szoros szimbiózisban működő vállalatot takar.

A Róna Dohányfeldolgozó Kft., a debreceni dohánygyár üzemeltetője a gyártásért felel, míg az általa alapított Rónatabak Kft. a termékek országos disztribúcióját látja el.

A Róna Kft. a debreceni Dohánykutató Intézet és a luxemburgi székhelyű Heintz van Landewyck S.à.r.l által alapított vegyesvállalat, többségi luxemburgi tulajdonnal. A Róna Kft. hivatalosan 1993. október 1-jén 21 fővel kezdte meg működését. A csoport Magyarországon mára már 450 munkavállalót foglalkoztat.

Termékek és disztribúció

Az első, Tiszai elnevezésű cigarettadohány után egy éven belül új termékek kerültek a portfólióba, mint például a még mindig sikeres Óbester pipadohány és első nemzetközi márkaként, a Tabana sodródohány.

A Róna gyártása két területen is egyedi: hazánkban csak debreceni gyárunk állít elő pipadohányokat (Óbester, Black Gold) és magunkénak tudhatjuk Magyarország egyetlen szivargyárát Újfehértón.

Felismerve a piaci igényeket, a Róna 2001-ben létrehozta saját cigarettahüvely gyártóüzemét, melynek elismert minőségű termékei (Club, Primus, Energy) nemcsak a szomszédos országok piacain, de az EU összes országában keresettek. Mára az európai cigarettahüvely piac több mint 10%-át a Róna értékesíti.

A Rónatabak Kft. 2001-ben alakult azzal a céllal, hogy a Róna termékek minőségi disztribúcióját országosan ellássa. Az alapítás óta sikerült elérnünk, hogy minőségi szolgáltatásainkon keresztül megbecsült beszállítója lehetünk minden partnerünknek. Dohánypiaci részesedésünk jelentős, népszerű Club cigarettahüvelyünk piacvezető termék Magyarországon.

Ha Ön dohánykereskedő, termék kínálatunkról részletes információkat a Rónatrafik oldalon érhet el.

Jelen és jövő

Cégcsoportunk a 170 éves múltra visszatekintő, 6 generációs, luxemburgi Landewyck családi vállalkozás égisze alatt nőtte ki magát meghatározó dohányipari szegmensek piacvezetőjévé: mára egyértelműen piacvezetők vagyunk a cigarettahüvely gyártásban és forgalmazásban.

A Róna Dohányfeldolgozó Kft. a magyarországi fogyasztási dohánygyártás egyik legnagyobb múlttal rendelkező dohánygyára, és hazánk egyetlen szivargyárát is magáénak tudhatja.

Értékünknek tekintjük, hogy mintegy 450 fő hazai munkaerőt foglalkoztatunk és alapanyagaink több mint 50%-át is hazai beszállítóktól szerezzük be. Ezáltal közvetlenül és áttételesen több ezer ember megélhetését biztosítjuk. Termékeink minőségét, vásárlóink elégedettségét mindennél fontosabbnak tekintjük.

A Rónatabak Kft. 2001 óta a magyar dohánypiac meghatározó szereplője, kedvelt hazai és nemzetközi márkák forgalmazója, valamint az Országos Dohánybolt Ellátó mellett a dohányboltok első számú termékbeszállítója. A Róna cégcsoport szerepe és részesedése a dohánygyártásban és forgalmazásban folyamatosan nő, termékeink népszerűsége és piacrésze egyre erősödik.

Dohány feldolgozás

A dohánynövény Amerikából származik, a felfedezések korában kezdett elterjedni, mára az egész világon megtalálható. A dohányt már a török időkben fogyasztották, elsősorban pipázás céljából. Számos különböző fajta dohány létezik, melyek ízükben és harmóniájukban eltérőek. A nemzetségekbe tartozó fajok természetes előfordulása az amerikai kontinensre, Ausztráliára és a Csendes-óceán déli szigeteire korlátozódik. A Nicotiana Tabacum, a csaknem kizárólagosan termesztett faj, amely vad állapotában nem fordul elő.

A dohánygyártás rendkívül összetett. Számos folyamaton megy keresztül a dohánylevél, míg végül abból cigarettát vagy fogyasztási dohányt állítanak elő. A dohány szántóföldi termesztését, a zölddohány szárítását, a mezőgazdasági, illetve egyéni termelők végzik. A szárított nyersdohányt ezután a fermentáló üzemek vásárolják fel, majd további kezelések és osztályozás után a dohánygyáraknak adják el.

Dohány gyártás

A gyárakban történik a késztermék előállítása, mely titkosított receptúrák alapján készül. A nyersdohányt pácolás után vágják a megfelelő vágatszélességre, attól függően, hogy cigarettadohányt, sodródohányt vagy pipadohányt készítenek. A vágatot a dohánykategóriának megfelelő nedvességszintre szárítják és ellenőrzött körülmények között tárolják csomagolásig. Csomagolás után a raktárakból szolgálják ki a vevőket.

Hazánkban egyre inkább megnőtt a kereslet az úgynevezett „volume” termékek iránt. Ezek a termékek speciális cigarettadohányok, melyek expandált dohányt tartalmaznak. Az expandációs folyamat során a dohányleveleket lehűtik, majd hirtelen felhevítik, ezzel az eljárással a dohánylevelek felpuffadnak, fellevegősödnek. Az így kapott könnyebb, de térfogatában megnövekedett dohányt keverik megfelelő arányban a szálas dohányvágathoz.

A különleges térfogatnövelő gyártástechnológiának köszönhetően, a speciális cigarettadohányokból több cigaretta készíthető, mint az azonos tömegű, hagyományos eljárással előállított cigarettadohányokból.

Kiemelt partnereink

Társaságunk tevékenysége számokban

látogatott üzlet

fős értékesítési csapat

kereskedelmi képviselő

telephely

Share This